Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Közös élményt ajándékba a sok tárgy helyett

rawpixel-445788-unsplash.jpgEmlékszem, hogy körülbelül 1 éve mit szenvedtem, hogy kitaláljam, milyen ajándékokkal lepjük meg a gyerekeket az egész család nevében.

Nálunk nehezített a helyzet, mivel mindkét gyereknek ilyentájt van a névnapja és a szülinapja is. Ehhez jön még a karácsony is. Nálunk a család mindig rám bízza, hogy én szerezzem be az ajándékokat, mert én tudom legjobban mire van szüksége a gyerekeknek. Hát igen, én tudom, vagy mégsem?! Amikor már a sokadik játékot raktam a kosárba, hogy mindenki nevében legyen valami, akkor elgondolkodtam, hogy tényleg szükségük van erre a sok játékra?! Biztosan fognak vele játszani? Vagy 1 alkalom után a polcon fognak porosodni? Én az utóbbira tippeltem, de végül megvettem a játékokat, mert nem volt hirtelen jobb ötletem és éreztem a nyomást, hogy mindenki tudjon valami szép dobozt átadni. Azt még tudni kell, hogy nem szoktam nagy összegeket költeni, mert úgy gondolom, hogy nem jó arra tanítani a gyerekeket, hogy szórjuk a pénzt két marokkal és csak a drága ajándék a jó. Szerencsére ők apróságoknak is tudnak örülni és nem nézik, hogy mi van az árcédulán. Viszont már akkor megfogadtam, hogy jövőre nem így fogom csinálni. Nem fogok ennyi tárgyat összevásárolni, amit majd egyszer-kétszer használnak.

Erről egyébként őket is megkérdeztem, hogy minek örülnének, ha mondjuk nem játékot kapnának. Egyöntetűen a közös élmények, programok voltak azok, amiket kiemeltek. Nem véletlenül, mivel nekik is és nekünk is a férjemmel a minőségi idő az egyik szeretetnyelvünk. Ezért idén karácsonykor megbeszéltem a családdal, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák ezeket a közös élményeket, ahelyett, hogy mindent összevásárolok a nevükben. Szerencsére jól fogadták, aminek örülök több okból is.

Egyrészt nem kell órákat eltöltenem az interneten, hogy találjak ennyiféle játékot. Másrészt, tudom, hogy egy közös program igazán nagy élmény lesz a kis családunknak, amire aztán később is vissza tudunk emlékezni. Ezek azok a dolgok, amit senki nem tud elvenni tőlünk, ezek az élmények mindig velünk maradnak az emlékezetünkben.

Harmadrészt nem halmozok fel újabb tárgyakat a lakásban, amit majd rakosgatnom kell ide-oda. És mindezzel teszek a környezetemért is, hiszen nem gyártok újabb szemetet, nem költök olyan dologra, amire nincs szükségünk.

Nálunk egyébként az is bevett gyakorlat, hogy a játékokat, amiket már nem használnak a gyerekek, továbbadjuk. Szinte minden évben összeraktunk cipősdobozba játékokat, aminek a rászoruló gyerekek biztos vagyok benne, hogy nagyon örültek. A húgom is többször szervezett a kerékpáros klubjában gyűjtést, ahová szintén szoktunk ruhákat, játékokat felajánlani. Szerintem fontos, hogy a gyerekek már ilyen korán megtanulják, hogy segítsenek a rászorulókon. Ha tőlünk ezt a példát látják, akkor ők is ezt fogják csinálni.

Visszatérve még az élményt ajándékba témához, számos lehetőség közül tudunk válogatni. Aki szeret utazni és meg is teheti, egy új hely és kultúra felfedezése igazán maradandó élményt nyújt. Aki utazás helyett más jellegű élményekre vágyik, nagyon sokféle program közül válogathat manapság. Én például régóta szemezek a fessneki.hu, valamint a madebyyou.hu oldalak kínálta lehetőségekkel, ez inkább kreatív tevékenységet kedvelő gyerekekkel jó program. De például lehet egy színházi előadás, kiállítás vagy egy koncert is szuper közös élmény. Tavaly egy Harry Potteres szabadulószobába is eljutottunk a szünidőben, mert a gyerekek nagy kedvence a történet és a szabadulószobákat is kedvelik. Bármit is választunk, lényeg, hogy együtt éljük át! A gyerekeknek sokszor az idő, amit velük töltünk, a legnagyobb ajándék, amit adhatunk. Hát éljünk vele!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr2414388058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása