Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Hatékonyabb időtervezés és pozitív hozzáállás
Újévi fogadalmam a nagyobb tudatosság

jazmin-quaynor-392995-unsplash.jpgA Pszichoforyou online magazin jóvoltából volt szerencsém két nagyon inspiráló TEDx videót megnézni az új év első napjaiban. Az egyik Laura Vanderkam: Az eltűnt idő nyomában.

Azt hiszem nem vagyok vele egyedül 2 gyermekes dolgozó anyaként, hogy állandó időhiányban szenvedek. Rettenetesen frusztrál néha, hogy annyi mindent szeretnék csinálni (például több könyvet elolvasni, több cikket írni, több online tanfolyamot végignézni, több minőségi időt tölteni a családdal), de valahogy úgy elrepül az idő, hogy csomó mindenre nem jut már.

Ez a videó rávilágított arra, hogy ami fontos, arra igenis tudunk találni időt. Ezt az előadó egy nagyon egyszerű példával szemléltette. Egy szintén nagyon elfoglalt dolgozó anyuka egy hetét követte nyomon a szakértő, akinek szintén nem jutott ideje semmire, minden perce be volt osztva. Az történt, hogy egy nap elromlott a bojler és állt a víz a házában. Nyilván cselekedni kellett azonnal, hogy ne okozzon túl nagy károkat a víz. 7 órájába telt, míg megoldotta a problémát. Azaz a nagyon szigorú időbeosztásában kb. 2 nap alatt talált 7 órát, amit a probléma elhárítására fordított. Hogy lehetséges ez? Hát úgy, hogy ami igazán fontos nekünk, arra fogunk tudni időt találni.

Átgondoltam a saját időbeosztásomat és rá kellett, hogy jöjjek, hogy én is tudnék találni egy hét alatt legalább ennyi időt, amit hasznosabban is el tudnék tölteni. Gondoljunk csak bele napi szinten mennyi időt töltünk el például a telefonunk nézegetésével? Lehet az Facebook, Instagram, de akár böngészés is. Szerintem sokan órákat is képesek ezzel eltölteni. Mennyi időt töltünk el a TV előtt? Kutatások szerint napi átlag 3 órát töltenek az emberek a TV nézéssel. Nyilván nem mindenki ilyen sokat, de ha alsó hangon napi 1 órát tévézünk és 1 órát internetezünk, akkor lám, máris milyen sok időt meg tudnánk spórolni más tevékenységekre is.

Az első lépés az, hogy átgondoljuk, mivel mennyi időt töltünk el és hol tudnánk időt szakítani magunkra és a nekünk fontos dolgokra. Ezután pedig, nagyon fontos, hogy készítsünk napi, heti, havi terveket arra vonatkozóan, hogy mikor mit szeretnénk elvégezni. Inkább kevesebbet vállaljunk, hogy meglegyen a sikerélmény és kitartson a lendület hosszú távon is. Ezt tehetjük hagyományos módon, mondjuk egy határidőnaplót vezetve, vagy akár a telefonon, számítógépen vezetett feladattervező alkalmazásokkal. Manapság számos online tervező alkalmazás, telefonos applikáció áll a rendelkezésre, ahol nyomon követhetjük a napi teendőket és kipipálhatjuk a már elvégzett feladatokat. Nekem ez a hét most erről fog szólni és biztos vagyok benne, hogy fogok találni napi legalább 1 órát, amikor hasznosabban el tudom tölteni az időmet, mint eddig.

A másik videó Shawn Achor: A hatékony munka titka. Ez az előadás arról szól, hogy mennyivel hatékonyabbak azok az emberek, akik pozitív életszemlélettel állnak mindenhez. Az optimizmus és a pozitív szemlélet az, ami sikeressé teszi őket és nem fordítva, hogy a siker biztosítja a boldogságot.

Ha attól várjuk a boldogabb életet, hogy milyen jó állásunk van, milyen kocsink, milyen házunk, tehát csupa külső tényezőtől, attól nem leszünk boldogabbak. Az ember mindig többre vágyik. Ha már elértünk egy szintet, nem dőlünk hátra, hanem mindig többet és többet akarunk, mert azt gondoljuk attól leszünk boldogabbak. Valójában a boldogságunk csak rajtunk áll, nem külső tényezőktől. Nem azt mondom, hogy nem kellenek célok az ember életében, mert ezek visznek előre, de ne ettől függjön a boldogságunk, hanem vegyük észre az életünkben az apró örömeket is. Például, hogy van tető a fejünk felett, van mit enni, inni, vannak barátaink, szerető családunk, van hobbink, ami örömet okoz. Ha minden napunkat úgy zárjuk, hogy ezeket végig gondoljuk és hálát adunk érte a sorsnak, akkor egy idő után átáll az agyunk a pozitív szemléletre. Én például most azt találtam ki a családban, hogy mindenkinek lesz egy befőttes üvege, amibe a többi családtag valamilyen köszönő üzenetet dobhat be. Például megköszönöm a férjemnek, hogy elmosogatott stb. Aztán év végén majd jó lesz ezeket visszaolvasni, hiszen a pozitív visszajelzéseknek hatalmas ereje van.

Nekem ez a két videó nagy motivációt adott arra, hogy még tudatosabban éljem az életem, hiszen kis odafigyeléssel még harmonikusabb és boldogabb lehetek én is és a családom is. Nekem ez az újévi fogadalmam.

Nektek mi az újévi fogadalmatok? Ti mire fogtok jobban figyelni ebben az évben? Írjátok meg kommentben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr9614531992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása