Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Szeretetnyelvek
Bevezetés

aaron-burden-304587-unsplash.jpgMiért van az, hogy egy anya vagy feleség, bár elhalmozzák bókokkal, dicséretekkel, valahogy mégis frusztráltnak érzi magát, akit nem szeret és nem becsül meg senki? Miért van az, hogy a férj, akinek a feleség igyekszik mindig a kedvében járni apró figyelmeségekkel, ajándékokkal, mégis rosszkedvű? Miért van az, hogy a gyereked, akit legszívesebben a nap 24 órájában ölelgetnél, elhúzódik?

Hát egyszerűen azért, mert más szeretetnyelvet beszél. Ezt a felfedezést Gary Chapman könyvében olvastam, aki beszámol az 5 féle szeretetnyelvről és arról, hogy miként kell ráhangolódni a különböző nyelvekre.

Nagyon sok frusztrált, érzelmileg üres fiatal, gyerek vagy akár szülő van manapság. A családjuk sokszor nem is érti, mi a probléma, hiszen ők mindent megtesznek értük. A kérdés, hogy azt tesszük meg és olyan módon, ahogy ő szeretné?

Sok embernek üres ez az úgynevezett érzelmi tankja, mert nem abban a formában kapja meg a szeretetet, ahogy az neki fontos és jó. Ez pont olyan, mint egy autó, ami üzemanyag nélkül nem tud közlekedni. Hiába fényesíted, beszélsz hozzá kedvesen, vagy veszel neki egy új illatosítót, attól még nem fog elindulni, csak ha megtöltöd a tankját.

Így van ez az emberekkel is. Akinek üres az érzelmi tankja, az szomorú és frusztrált lesz, úgy érzi őt senki nem szereti, nem figyelnek rá és ez akár fizikai tünetek formájában is okozhat problémát.

Szerencsés az, aki ösztönösen ráérez arra, hogy kivel hogyan kell kommunikálni. De a jó hír az, hogy ez tanulható is, ehhez szeretnék egy kis segítséget adni ezzel a cikksorozattal.

És akkor lássuk, hogy mi is az 5 szeretetnyelv!

  1. Elismerő szavak: lehet ez bátorítás, elismerés, bókolás, kedveskedés, szóbeli dicséret.
  2. Minőségi idő: a fizikai együttlét mellett a teljes figyelem adása a másiknak, közös beszélgetések, közös időtöltés, hobbi.
  3. Ajándékozás: ne csak a kézzel megfogható és megvehető ajándékokra gondoljunk, lehet ez egy vers, vagy valamilyen általunk készített apróság, lényeg, hogy olyan dologgal lepjük meg, amire ő vágyik.
  4. Szívességek: segítségnyújtás akár a házimunkában, a kertben vagy a gyerekeknek, vagy a napi ügyintézésben.
  5. Testi érintés: bármilyen fizikai kontaktus, ölelés, puszi, simogatás vagy akár vállveregetés.

ÉS hogyan ismerhetjük fel, hogy akár mi vagy a családtagjaink milyen szeretetnyelvet beszélnek, hogyan tudjuk ezt elsajátítani, arról a következő cikkekben lesz majd szó részletesebben.

A szeretet csodákra képes és ez nem csak egy pusztába kiáltott mondat, hanem tényleg így van. Ha az ember megtanulja használni ezeket a szeretetnyelveket és szeretteihez a megfelelő szeretetnyelven szól, sokkal boldogabb, harmonikusabb életet tud élni. Miért élnéd az életed haragban, bosszankodva, rosszkedvűen, ha van más választásod is?!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr2114056690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása