Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Bevezetés a szeretetnyelvekbe 2.rész
Elismerő szavak és minőségi idő

aaron-burden-304587-unsplash.jpgAz előző cikkemben írtam a szeretetnyelvek fontosságáról és arról, hogy mi az 5 szeretetnyelv.

Hogyan ismerhetjük fel leginkább a társunk, gyermekünk szeretetnyelvét? Azáltal, hogy megfigyeljük ő melyik nyelven kommunikál velünk, mit tart fontosnak, mit vár el tőlünk.

Az első szeretetnyelv az Elismerő szavak.

Mi tartozik ide?

Bátorítás, elismerés, bókolás, kedveskedés, szóbeli dicséret

Miről ismerhető fel, ha valakinek ez a szeretetnyelve?

Gyakran bókol, dicsér minket. Elmondja naponta, hogy mennyire szeret. Semminél nem örül jobban, mint amikor bátorítjuk, megdicsérjük, megerősítjük valamiben.

Mit tegyünk, ha az elismerő szavak a párunk szeretetnyelve?

Minden dologért, amit megcsinál, dicsérjük meg és fejezzük ki hálánkat. Például, ha a férjünk főz egy finom ebédet, akkor mondjuk el, hogy milyen sokat jelent ez nekünk, hogy ebben segített és természetesen azt is, hogy ilyen jót még soha nem ettünk. Ezek után biztos nagyobb kedvvel csinálja meg máskor is, pláne ha még ki is kapcsolja ez az időtöltés. Mindenki nyer a helyzettel.

Ha valamiben bizonytalannak érezzük, bátorítsuk, irányítsuk a figyelmét az erősségeire és biztosítsuk támogatásunkról, hogy minden helyzetben kiállunk mellette. Ennél nagyobb töltetet nem is adhatnánk neki.

Ha szeretnénk kérni tőle egy szívességet, akkor ne követelés formájában adjuk elő, hanem próbáljuk meg kedvesen elmagyarázni, hogy mennyire boldogok lennénk, ha elvégezné azt a feladatot. Ha tele a szeretettankja, nem fog nemet mondani.

Mit tegyünk, ha a gyerekünknek az elismerő szavak a szeretetnyelve?

Minden jó jegy után, dicsérjük meg, és ne szidjuk meg, ha rossz jegyet hoz. Ha segít nekünk valamiben, köszönjük meg és mondjuk el, hogy milyen ügyes. Bármi, amibe belevág, mindig álljunk mellette és bátorítsuk, hogy meg tudja csinálni. Találjunk neki olyan tevékenységet, amiben sikerélményei lehetnek és így kívülről is kap elismerést.simon-maage-351417-unsplash.jpg

Második szeretetnyelv a Minőségi idő.

Mi tartozik ide?

A fizikai együttlét mellett a teljes figyelem adása a másiknak, közös beszélgetések, közös időtöltés, hobbi.

Miről ismerhető fel, ha valakinek ez a szeretetnyelve?

Ha valaki arra panaszkodik, hogy a másiknak soha nincs rá ideje, nem figyel rá. Amikor beszélgetést kezdeményez nem csak a napi teendőkről. Amikor folyton közös programot szervezne velünk.

Mit tegyünk, ha a minőségi idő a párunk szeretetnyelve?

Szervezzünk minél több közös programot akár csak vele, akár a családdal. Fontos, hogy a teljes figyelmünket adjuk ilyenkor neki. Az nem minőségi együttlét, hogy leültök vacsorázni, de mindenki a telefonját nyomkodja közben. Ha csak kevés időt is, de azt csak vele töltsük teljes odafigyeléssel.

Üljünk ki a teraszra vagy egy meghitt sarokba egy pohár borral és beszélgessünk olyan témákról, amelyek fontosak mindkettőnk számára, és semmiképp ne arról, hogy ki mit intéz el a héten.

Csináljunk valami közös tevékenységet akár egy filmnézés, egy közös főzőcske, egy séta vagy sportolás együtt.

Mit tegyünk, ha a gyerekünknek a minőségi idő a szeretetnyelve?

Ugyanez elmondható a gyerekek esetében is. Ha több gyerek van, akkor próbáljuk beosztani, hogy mikor, ki van csak egyedül az egyikkel és mikor a másikkal. A gyerekek féltékenysége leginkább abból fakad, hogy osztozni kell a figyelmünkön. Ami nagyon fontos, hogy legyen időnk beszélgetni velük külön-külön, erre leginkább az este, a lefekvés előtti idő alkalmas, amikor kicsit leülünk az ágyuk szélére és megbeszéljük, hogy milyen napjuk volt aznap, minek örültek, volt-e valami, ami bántotta őket. A beszélgetés nagyon sokat segít, hogy meghitt kapcsolatba kerüljünk a gyerekünkkel és bátran forduljon hozzánk bármi gondjával.

A következő cikkben a további szeretetnyelvekről írok részletesebben.sabina-ciesielska-325335-unsplash.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr8214061343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása