Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Visszatérés az iskolapadba
Avagy, hogyan éld túl az iskolakezdést

thomas-kolnowski-780791-unsplash.jpgMintha tegnap lett volna, amikor írtam a Vakációra várva cikkemet és olyan gyorsan vége lett a szünidőnek, hogy csak kapkodom a fejem. Újra készülődés a sulira, tanszerek megvásárlása, ruhák és cipők átnézése, valamint a heti menetrend kitalálása. Az elmúlt napok erről szóltak.

Minden második hirdetés az iskolakezdési akciókról szól, szóval kikerülni se lehet a témát. Sok-sok érdekes cikk született arról is, hogyan tudunk minél gördülékenyebben készülni az iskolára. Egy barátnőm például hasznos ötleteket írt azoknak, akiknél a gyermek most kezdi az iskolát.

Én most arról írnék, hogy sikerült tölteni az energia raktárokat a nyáron, és hogy tudjuk azt megőrizni a tanév során, a rohanós hétköznapokon. Nemcsak a szépen lebarnult bőrünk maradjon meg jó ideig, hanem a sok szép emlék, amit átéltünk. Ebből tudunk igazán töltekezni egész évben.

Először is jó sokat aludtunk. Végre nem kellett nagyon korán kelni és rohanni a suliba, hanem kényelmes tempóban tudtunk reggel készülődni.

Mit tudsz tenni, hogy ne legyen minden reggel kapkodás és rohanás? Nyilván korábban kelni.  De ha olyan típus vagy mint mi, akik az utolsó 5 percet is kihasználják az alvásra, akkor más módszerhez kell folyamodni. Nekünk például az vált be, ha előző este mindent előkészítünk. Táskák és edzőcuccok elpakolva, ruha előkészítve, tízórai és uzsonna összekészítve. Ha valamiért ez elmarad este, na akkor jön a kapkodás, idegesség, késés. Szóval hiába fáradtok el estére, jobban jártok, ha ezeket előkészítitek.

Ha jól indul a reggel, akkor az az egész napra kihat. Természetesen nyugodtan vonjátok be a gyerekeket az előkészületbe. Nálunk van a falon egy tábla és arra krétával felírva, hogy melyik nap milyen különóra van, ahhoz mit kell elpakolni, így le tudják csekkolni a gyerekek, hogy minden megvan-e.

Sok szép helyen jártunk a teljesség igénye nélkül: Balaton, Velencei-tó, Horvátország, Orfű, Tatai-tó, Bécs. Mondjuk nagy mázlisták vagyunk, mert az egyik nagyszülő Balatonnál, a másik a Velencei-tónál lakik, így vízpartban nincs hiány a nyáron. Ezeket az együtt töltött szép emlékeket elraktározzuk magunkban és felidézzük a hideg téli napokon.  És nem utolsósorban jó sok D vitamint szívtunk magunkba. Szerencsére ez a jó idő még szeptemberben is kitart, már, ha lehet hinni az előrejelzéseknek. Mindenesetre, ha tényleg így lesz, töltsetek minél több időt a szabadban, a napfény a legjobb energiabomba tél előtt.

Én-időből is jutott szerencsére sok, amíg a gyerekek táboroztak vagy a nagyszülőknél voltak. Volt idő olvasni, írni, tudtam foglalkozni az életút tanácsadással, ami nekem is sok töltetet ad, eljutottam pár klassz koncertre is. Ami a nagy kihívás, hogy mostantól is be tudjam ezeket iktatni a mindennapokba, de remélhetőleg nagyszülői és egyéb segítséggel menni fog. Ne szégyelljetek segítséget kérni. Több ízben hallottam már ismerősöktől, hogy nem kérnek segítséget, mert egyrészt lelkiismeret furdalásuk van, hogy lepasszolják a gyerekeket, másrészt nem akarják terhelni a nagyszülőket. Én azt gondolom, hogy attól nem lesztek rossz szülők, hogy kicsit magatokra is gondoltok néha. Ha ti kiegyensúlyozottak vagytok, akkor a gyermeketek is az lesz. És a legtöbb nagyszülő hálás, ha időt tölthet az unokájával. Érdemes jó előre fix napokban megegyezni, mert akkor mindenki jobban tud számolni vele az időbeosztása során.

Bevallom a sportra most kevesebb idő jutott, de ősztől újult erővel kezdek hozzá. Főleg, hogy kaptunk egy szobabiciklit is, így a nagyon hideg napokon se lehet kifogás, hogy valamit mozogjak.

Összeségében egy kis odafigyeléssel és tervezéssel, na meg némi segítséggel, minél tovább tudjátok az energiatartalékokat megőrizni.

Ti mivel teszitek zökkenőmentessé az iskolakezdést? Vannak bevált praktikáitok? Írjátok meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr5314217185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása