Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Oltassam vagy ne oltassam?
Vívódásaim a HPV elleni védőoltás kapcsán

hyttalo-souza-a1p0z7rskl8-unsplash.jpgElőre bocsátom, hogy nem vagyok se oltáspárti, se oltásellenes. Ha bármelyik is lennék, akkor valószínűleg nem gondolkodom ennyit ezen a kérdésen.

Én is – mint minden édesanya – a legjobbat akarom a gyermekemnek és nem leszek 100%-ig biztos, hogy helyes döntést hozok-e, bármi is lesz a döntésem.

A napokban megkaptuk az értesítést, hogy hétfőig nyilatkozzunk, kérjük-e a HPV elleni oltást. (Bővebben itt olvashatsz a humán papillomavírusról.) Azóta ezt próbálom körül járni minden oldalról, hogy a leginkább megalapozott döntést tudjam hozni. És azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon vegyes vélemények vannak.

Megkérdeztem egy anyukás csoportban és nagyon sokan írtak, reagáltak a posztra, ezek szerint nem csak engem érintett meg a téma ennyire. Többen voltak, akik szerint oltassam be, de elég szép számban voltak olyanok is, akik szerint semmiképp. És volt, aki alá is támasztotta érvvel, hogy miért nem. Az egyik anyukának a családjában lévő orvos mondta, hogy nem javasolja, és voltak nőgyógyászok is, akik szintén ezen a véleményen voltak. Egy másik anyuka privátban megírta, hogy milyen egészségi problémái lettek az oltást követően. Mindenesetre az egyértelműen látható volt, hogy egy kifejezetten megosztó témáról van szó; nagyon sokan látják vagy fehéren, vagy feketén a kérdést.

Kaptam pár linket is érdekes cikkekhez, amit most megosztok, hátha másnak is segít a döntésben.

Dr. Novák Hunor írása volt szerintem a leginkább tárgyilagos és jól körül járta a témát: https://www.novakhunor.hu/vedooltasok/ingyenes-hpvelleni-oltas-lanyoknak-megerie-beadni-ezek-a-tudomanyos-tenyek-kockazatok?fbclid=IwAR3Wl6Sxj38M_jqSfQfpEw53nNV_9yfiiT-juh4_SgX1lqoFZlXRdLoG8Hk

A Természetgyógyász magazinban persze más véleményen vannak: http://tgy-magazin.hu/uj-a-terapiaban/folosleges-kockazat-a-hpv-oltas?fbclid=IwAR0mUYlBNUtA1i2feyJtpC35iW1WE4cg3cYSuNFlwA5WxKYyEkfOig5dF-8

A HVG-n egy cikk arról, hogy felülmúlta a várakozásokat a vakcina: https://m.hvg.hu/tudomany/20190406_mehnyakrak_betegsegek_szama_hpv_oltas_hatasa?fbclid=IwAR362cGB5IA24s6lx4lYXtdKdJeCTniAR7AiXlul2sjYg3giTZD904lIzNA

Persze találtam cikket a fenti cikkekben megfogalmazottak ellenkezőjére is. És ahogy a hozzászólásokból láttam, a szakemberek sincsenek egységes állásponton a kérdésben.

Na ezek után legyen okos az ember!

Természetesen, hogy ne csak az interneten olvasott cikkek és emberek hozzászólásai alapján döntsek, megkérdeztem pár szakembert is. Volt közte nőgyógyász, gyerekorvos, gyógyszerész, infektológus. Itt is vegyes volt a vélemény, bár inkább az oltásra szavaztak.

Szerencsére fel tudtam tenni egy csomó kérdést, amitől aztán tisztább lett a kép, de még mindig vannak bennem kételyek.

Biztos könnyebb lenne a döntés, ha lennének ez ügyben felvilágosító fórumok, előadások, ahol mindenki más is fel tudná tenni ezeket a kérdéseket, amik engem is foglalkoztattak. És biztos az is sokat segítene, ha nem lenne tele az internet szenzációhajhász cikkekkel, ahol nem az a fontos, hogy az igazságot írják le, hanem az, hogy hányan kattintanak az oldalra.

Próbálom kiszűrni ezeket és nem hagyni, hogy a számos cikk által gerjesztett félelem és az összeesküvés-elméletek befolyásolja döntésemet. Sajnos azonban a gyógyszeripar kétes híre nem segít ebben.

Még egyet alszok a döntésre, mert sajnos 100 %-os biztonsággal még nem tudom mit tegyek, de remélem akárhogy is döntök, a lehető legjobbat teszem vele a lányomnak.

Mivel ez egy mostanában igencsak felkapott téma, gondolom sokatoknak határozott véleménye van a kérdésről. Örömmel venném, ha kommentben megosztanátok velem a véleményeteket, hátha előre viszi a közös gondolkodást, és esetleg megkönnyíti mások döntését ebben a nehéz kérdésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr7115051446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása