Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Bevezetés a szeretetnyelvekbe 3. rész
Ajándékozás és szívességek

aaron-burden-304587-unsplash.jpgAz előző cikkemben írtam a szeretetnyelvek fontosságáról és arról, hogy mi az 5 szeretetnyelv. A második cikkben pedig megismerhettétek az elismerő szavak és a minőségi idő szeretetnyelveket.

A 3. szeretetnyelv az ajándékozás.

Mi tartozik ide?

Sokféle ajándék létezik, nemcsak a megvásárolható dolgok, lehet egy vers, vagy valamilyen általunk készített apróság, lényeg, hogy olyan dologgal lepjük meg, amire ő vágyik.

Miről ismerhető fel, ha valakinek ez a szeretetnyelve?

Gyakran meglep minket apróságokkal, akár egy virággal, egy csokival, vagy csak egy rövid üzenettel. Nagyon tud örülni minden apróságnak is, amit tőlünk kap és ezeket nagy becsben tartja. Sokszor önmagának vesz kisebb-nagyobb dolgokat, amire nem feltétlen van szüksége, csak jól esik e lelkének. Ezekből a jelekből gyanakodhatunk, hogy az ő szeretetnyelve az ajándékozás.

Mit tegyünk, ha az ajándékozás a párunk szeretetnyelve?

Nem kell rohanunk mindenféle üzletbe, hogy drágábbnál drágább ajándékot szerezzünk be. Neki a gesztus a fontos, nem az érték. Az, hogy gondoltunk rá és olyan dolgot adtunk neki, amire vágyik, ebből érezheti a szeretetünket.

Gondoljuk át és készítsünk listát arról, hogy mire vágyhat a társunk. Figyeljünk minden apró kijelentést és jegyezzük fel, hogy alkalomadtán abból tudjunk szemezgetni.

És a legfontosabb, hogy a saját figyelmünket, jelenlétünket is ajándékozzuk neki, amikor erre szüksége van.

Mit tegyünk, ha a gyerekünknek az ajándékozás a szeretetnyelve?

Bármikor, ha valamiért meg akarjuk dicsérni, adjunk neki apró ajándékokat. Lehet ez matrica, csoki, cukorka, apró játékok, kinél mi válik be.

Kérjünk tőle szülinapok, ünnepek előtt ajándéklistákat és olyan dologgal lepjük meg, amire igazán vágyik.

Rakjunk rövid üzeneteket a tolltartójába, amiben megdicsérjük, vagy bátorítjuk, vagy csak biztosítjuk a szeretettünkről. Például egy dolgozat előtt sokat segíthet az önbizalmán.jess-watters-479812-unsplash.jpg

A 4. szeretetnyelv a szívességek.

Mi tartozik ide?

Segítségnyújtás akár a házimunkában, a kertben vagy a gyerekeknek, vagy a napi ügyintézésben. Bármi, amivel leveszünk társunk válláról egy terhet.

Miről ismerhető fel, ha valakinek ez a szeretetnyelve?

Állandóan gondoskodik mindenről és mindenkiről. Sokszor szóvá teszi, hogy nem kap elég segítséget és minden rámarad. Nagyon hálás, ha valamit megcsinálunk helyette. Sokszor úgy érezhetjük, hogy követelődzik, pedig csak segítséget szeretne.

Mit tegyünk, ha a szívességek a párunk szeretetnyelve?

Segítsünk neki minden olyan dologban, amit kér tőlünk vagy tudjuk, hogy örülne, ha megcsinálnánk. Készítsünk neki reggelit, vigyük ágyba a kávét, lepjük meg egy finom vacsorával, intézzünk el valamit a hétköznapi feladatokból.

Ha többször is kér tőlünk valamit, de nem csináljuk meg, abból úgy fogja érezni, hogy nem fontos a számunkra, ezért ne várakoztassuk sokáig, ha megkér valamire, de ne essünk át a ló túlsó oldalára se, mert nem szolgálóvá kell válni.

Mit tegyünk, ha a gyerekünknek a szívességek a szeretetnyelve?

Hasonlóképpen, ha a gyerekünk segítséget kér tőlünk, akkor adjuk meg neki. Itt is fontos, hogy ne teljes mértékben kiszolgáljuk, hanem támogassuk, ha elakad valamiben.

Ebben egyensúlyt kell találni, hogy megmaradjon az önállósága is, de érezze, hogy hozzánk bármikor fordulhat segítségért. Találjunk olyan feladatokat, amit már egyedül is el tud végezni, ezeket ne oldjuk meg helyette. Ha pedig olyan dologban kér segítséget, amiben nem komfortos, tanítsuk meg neki, hogy legközelebb már egyedül is meg tudja csinálni.elaine-casap-86020-unsplash.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr5214069289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása