Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Hogyan mondjam el neked…?
Asszertív kommunikáció és a szeretetnyelvek fontossága

david-nunez-218468-unsplash.jpgA mindennapi életben számtalan olyan helyzettel találkozom, amikor párok között illetve szülő-gyermek kapcsolatokban félrecsúszik a kommunikáció. Egyszerűen nem értik egymás „nyelvét” és ez számos konfliktus forrása lesz. Ilyenkor mindig azt hallom, hogy de hát én elmondtam neki érthetően mi a gondom, nem igaz, hogy nem érti meg?! Vagy gondolhatja, hogy ez nekem rosszul esik, akkor miért nem kér bocsánatot?!

A tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor a másik félnek fogalma sincs, hogy mit gondol a párja, gyermeke, hacsak nem mondja el részletesen, hogy mi bántja és mit vár tőle. Annyira sokfélék vagyunk, a gondolkodásunk miért lenne ugyanolyan?! Sokszor tényleg apró dolgokon csúszhatnak el a beszélgetések és alakulnak ki viták, vagy sértődések. Nem mindegy milyen hangnemben, milyen szavakkal, milyen testbeszéddel kommunikálunk.

Saját példámból kiindulva, évek óta foglalkozom önismerettel, folyamatosan tanulom a helyes kommunikációt. Úgy érzem sokat fejlődtem ezen a téren, de még mindig becsúsznak hibák és a régi berögződések. Nagyon sokat kell az embernek tanulnia és tudatosan odafigyelnie ezekre a helyzetekre, és amikor sikerül olyan módon kommunikálni, ahogy azt helyesnek gondolja, az nagy sikerélmény.

Nekem két dolog segített sokat ebben a tanulási folyamatban. Az egyik a szeretetnyelvek, melyről egy cikksorozatot is írtam, a bevezető részét itt olvashatod el. Lényege, hogy 5 féle szeretetnyelv alapján lehet besorolni az embereket, kinek melyik fajta kommunikációs forma az, ami a leginkább fontos. Nekem például az elsődleges a szívességek. Tehát nekem az okoz örömet, ha például a férjem kitereget anélkül, hogy erre megkérem (persze sok minden más is örömet okoz, ez csak egy példa). Cserébe én megköszönöm és megdicsérem, mert neki meg az elismerés a szeretetnyelve.

Ha ismered társad, gyermeked szeretetnyelvét és ezt alkalmazod is, feltöltöd a szeretettankját, amitől ő aztán boldog lesz és viszonozni fogja ezt az odafigyelést. Sokkal gördülékenyebb lesz ezáltal a kommunikáció is, hiszen mindketten megkapjátok azt, amire vágytok. Például, akinek a minőségi idő a szeretetnyelve, ott egy beszélgetéshez teremts meghitt hangulatot egy pohár bor mellett és teljes figyelmeddel felé fordulj, hogy érezze figyelsz rá. Mennyivel más hatást érhetsz el, mintha a telefonod nyomkodod és odavetsz egy megjegyzést vagy kérést?!

A másik segítség az asszertív kommunikáció. Ennek a lényege, hogy úgy fejezed ki az érzéseid, igényeid, hogy a másik fél nézőpontját is figyelembe veszed. Itt arra kell nagyon figyelni, hogy ne a másik felet minősítsd, hanem a saját érzéseidről, problémáidról beszélj és arról, hogy mitől éreznéd jobban magad. Ha nem így teszel, azt a másik fél támadásnak veszi és vagy bezárkózik teljesen vagy visszatámad.

Használd a testbeszédet is a kommunikáció során. Egy mosoly, egy érintés, egy ölelés és a teljes figyelem a másik iránt sokat segít. Ha negatív érzést vagy problémát akarsz megbeszélni, helyezz hangsúlyt a megoldási lehetőségek vázolására is és hogy neked mi lenne a legjobb.

Nem könnyű erre tudatosan odafigyelni, de megéri a befektetett energia. Ha pedig nem sikerül minden helyzetben alkalmazni, tanulj a hibákból, gondold át, hogy mit kellett volna másképp csinálni.

„A jó kommunikáció olyan, mint az élet levesében a só.”

Amennyiben úgy érzed, hogy nem boldogulsz ebben a témában, keress az elegjoanyak@gmail.com emailcímen és szívesen válaszolok a kérdéseidre!

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr2114196249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása