Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Kommunikációs kihívások a mindennapokban

dikshit-mundra-464561-unsplash.jpgMúlt héten egy rövid kutatást végeztem abban a témában, hogy mennyire látjuk harmonikusnak a kommunikációnkat az életünk több területén. Egy online kérdőívet hoztam létre és több csoportban is megosztottam. 100-an válaszoltak összesen, ami egyesek szerint egész jó eredmény ennyi idő alatt. Mindenesetre biztos nem reprezentatív, de azért megosztom az eredményét veletek is (lásd cikk vége), valamint a véleményem.

Ami nagyon meglepett, az a feltűnően pozitív eredmény. Alig volt olyan kérdés és életterület, amire nem 70 % felett pozitívan válaszoltak volna. Ezek szerint a válaszolók több mint 2/3-ának semmi gondja nincs semmilyen életterületen.

A másik ok, ami ezt az eredményt hozta, talán az lehet, hogy akinek gondja van, az magának sem akarja beismerni, pláne nem kitárni a nyilvánosság felé. Bár hozzáteszem teljesen anonim volt a kérdőív.

Miért szégyellünk vajon beszélni erről a dologról? Miért félünk segítséget kérni? Nyilván egyrészről a szüleinktől is ezt láttuk, hallottuk, hogy az gyenge ember, aki panaszkodik, vagy segítségre szorul. Tisztelet a kivételnek!

Vagy csak mi gondoljuk úgy, hogy csorbul az önbecsülésünk, ha beismerjük, hogy valamilyen területen hibáztunk, csődöt mondtunk?! Régebben szégyen lett volna eljárni pszichológushoz, mert az azt jelenti, hogy valami nincs rendben velünk. Manapság szerencsére már egyre kevésbé bélyegzik meg az embert, ha szakemberhez fordul, de úgy érzem, hogy még mindig sokan ellenállnak a segítségnek. Pedig szerintem olyan nincs, hogy valakinek semmi problémája ne legyen, minden 100%-ig tökéletes legyen. Vagy ha mégis, akkor kérem a receptet.

Én azt gondolom, hogy igen is az az erős ember, aki szembe mer nézni a problémáival, beismeri, ha valamilyen területen nem jól működik és képes erőfeszítéseket tenni, hogy ez megváltozzon. Nem másra mutogat, hanem először magába néz és megkeresi, hogy ő mit rontott el és min tud változtatni. És ha kell, akkor külső segítséget kér. Egy külső szem mindig tárgyilagosabban látja a dolgokat, mint mi magunk és rávilágíthat olyan pontokra, amit magunktól észre se vennénk.

Egy jó szakember nem fogja megmondani nekünk a tutit, hogy ezt meg azt kell csinálni. Nincs varázsszere, amivel eltünteti a problémákat. Irányokat tud mutatni nekünk, de az útra nekünk kell rálépni és végig járni. Ennek első lépése a problémák felismerése, tudatosítása és az elhatározás, hogy akarunk változni/változtatni. Aki ezt a lépést megteszi, az az igazán bátor ember.

És ami még nagy tanulság volt nekem is az önismereti munkámban, hogy ha én változok, akkor a környezetem is fog.

Manapság már annyi szakember, tanfolyam, önismereti csoport, könyvek stb. állnak a rendelkezésünkre, hogy mindenki könnyen megtalálhatja a neki leginkább tetsző módszert. Csak tedd meg az első lépést!

Ha úgy érzed, hogy szívesen beszélgetnél erről a témáról, keress bizalommal és szívesen leszek a segítőd az útkeresésben!

Itt találsz: https://www.facebook.com/moni.eletvezetes/

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr514601096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása