Elég jó anyák

Szellemi táplálék az anyaság útvesztőjében

Bevezetés a szeretetnyelvekbe 4. rész
A testi érintés és a szeretetnyelv teszt

aaron-burden-304587-unsplash.jpgEddig megismerhettétek a szeretetnyelvek fontosságát, az elismerő szavak és a minőségi idő, majd az ajándékozás és a szívességek szeretetnyelvet.

Az 5. szeretetnyelv a testi érintés.

Mi tartozik ide?

Bármilyen fizikai kontaktus, ölelés, puszi, simogatás vagy akár vállveregetés. Ide tartozhatnak még az érzékekre ható dolgok, mint egy masszázs, egy finom étel.

Miről ismerhető fel, ha valakinek ez a szeretetnyelve?

Sokszor ölelgett, puszilgat minket. Ha egymás közelében vagyunk, fontos neki, hogy megérinthessen, foghassa a kezünk. Gyerekek esetében, akik állandóan az ölünkben akarnak ülni, vagy velünk akarnak aludni.

Mit tegyünk, ha a testi érintés a párunk szeretetnyelve?

Természetesen az egyik legfontosabb a harmonikus szexuális együttlét, de számos más módja is van a testi érintésnek. Amikor csak tehetjük és úgy érezzük, öleljük meg, adjunk csókot, simogassuk meg az arcát, a kezét. A masszázs egy nagyon jó eszköz, hiszen az érzelmi tankot is töltjük plusz még energizáló hatása is lehet egy fájó hátnak vagy lábnak.

Mit tegyünk, ha a gyerekünknek a testi érintés a szeretetnyelve?

Ölelgessük, vegyük az ölünkbe, amikor csak kéri vagy úgy érezzük, hogy szüksége lehet rá. Simogassuk, adjunk neki sok puszit. Nyilván kisebb gyerekeknél igaz ez, a kamaszok már nem valószínű, hogy az ölünkbe kéredzkednek, örüljünk, ha egyáltalán elviselik a közelségünket.

Hosszú hajú lányoknál készítsünk egy szép frizurát neki, csináljunk közösen egy arctisztító kúrát vagy fessük ki a körmét tini lányunknak.

Sok gyerek még iskolás korában is a szüleivel akar aludni, mert fontos, hogy érezze a közelségüket. Engedjünk néha ennek a kérésnek, különösen azoknál a gyerekeknél, akinek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve. Ezzel sokat tehetünk az érzelmi tankja feltöltéséért.

david-nunez-218468-unsplash.jpg

Most, hogy már mind az 5 szeretetnyelvet megismertük, itt az idő, hogy használjuk is őket!

Ehhez nincs más dolgunk, mint elsőként kideríteni, hogy mi a saját szeretetnyelvünk illetve a szeretteinké. Nem kell mást tennünk, mint ezt a tesztet kitölteni és végeredményként megkapjuk, hogy mely szeretetnyelvek a legfontosabbak nekünk.

Általában több szeretetnyelv is domináns lehet, ez teljesen normális, hiszen nem csak ilyen, vagy csak olyan típusokba tartozunk. Itt a sorrend és az arányok mindenképp fontosak. Amiből a legtöbb pontot szereztük, az az elsődleges, de a 2. és 3. helyen szereplő is fontos lehet, ha megközelíti pontszámban az elsődlegest.

Ha már tisztában vagyunk a saját és családtagjaink szeretetnyelvével, kezdjük el apró lépésekben használni őket a cikkekben leírt módon és persze saját fantáziánknak engedve.

Ha szeretnél segítséget kérni az értelmezésben, vagy hogy milyen módon alkalmazd a szeretetnyelveket a családtagjaidon, keress az elegjoanyak@gmail.com címen!

Ahogy mi változunk és töltjük a szeretteink tankját, úgy fogjuk mi is visszakapni a szeretetet. Legyünk türelmesek, mert nem egyik napról a másikra jön a változás, de ha kitartóan használjuk őket, akkor előbb utóbb meglesz a fáradozásunk jutalma: egy harmonikusabb, boldogabb élet!

A bejegyzés trackback címe:

https://elegjoanyak.blog.hu/api/trackback/id/tr4414078123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elég jó anyák

Önismeret és lelki egyensúly keresése az anyaság mindennapjaiban. Tippek elég jó anyáknak a harmónia megteremtéséhez.

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) ajándékozás (3) ajánló (14) angyalszülő (1) anya (25) asszertivitás (8) asszertív kommunikáció (9) balaton (1) Bart István (1) beszélgetés (1) bohemian rhapsody (1) bohém rapszódia (1) buék (1) burnout (1) coaching (1) család (16) dícséret (4) digitális szülő (1) digitális világ (1) digitalizáció (1) dondoli (1) dr csepeli györgy (1) együttműködés (6) elengedés (2) életközepi fordulópont (1) életközepi válság (1) életút (1) életút tanácsadás (1) életvezetés (1) életvezetési tanácsadás (1) elismerő szavak (6) élmények (10) elmúlás (1) energia (4) énidő (14) extrememan (1) facebook (1) Familypark (1) feedback (1) feltöltödés (13) Fertő-tó (1) freddie mercury (1) garda tó (1) gyerekek (28) gyermekhalál (1) gyermeknevelés (5) gyermekszületés (1) gyors receptek (1) halál (1) halottak napja (1) harmónia (28) hatékonyság (1) házasság (2) hodász andrás (1) hpv oltás (1) hulladékgyűjtés (1) huzavona (1) ideál (1) időtervezés (1) infuencerek (1) inspiráció (7) interjú (1) iskola (2) iskolakezdés (1) italy (2) jószülőség (8) kamaszok (2) karácsony (3) karácsonyi receptek (1) kerámiafestés (1) kidsnews (1) kiégés (1) klímaszakértő (1) kockulás (1) kommunikáció (3) konferencia (1) környezetvédelem (1) kreatív program (1) kutatás (1) kütyü (2) kütyüzés (2) lago di garda (1) lelki egészség (5) life coach (1) ligúr tengerpart (1) madebyyou (1) mazzanta (1) Mesepark (1) midlife crisis (1) mindenszentek (1) minőségi idő (21) mosoly (1) motiváció (3) mozi (1) nézőpontok (1) numerológia (2) nyár (3) nyaralás (3) olaszország (2) önismeret (1) online játékok (1) párkapcsolat (3) példakép (1) pihenés (3) pisa (1) positive thinking (2) pozitív hozzáállás (2) pozitív visszajelzés (5) queen (1) receptek (1) san gimignano (1) siena (1) sors (1) sorsfeladat (1) suli (1) számmisztika (1) szeretet (14) szeretetnyelv (14) szívességek (1) szülőség (10) szünidő (8) tedx (4) tedx danubia (3) teljesen idegenek (1) tervezés (1) testbeszéd (1) testi érintés (3) test és lélek (30) tippek Balatonon (1) tirrenia (1) titkok (1) történetek (1) toszkána (1) újrahasznosítás (1) ünnepi receptek (1) utazás (2) útitippek (2) válság (1) Versenysport (2) vidámpark (1) virtuális világ (1) visszajelzés (3) vloggerek (1) volterra (1) x-mas (3) youtube (1) z generáció (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása